728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

    Προσοχή: Τι είναι η αναπλάσμωση!

    Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της οικογένειας
    Μπάγια (διαβάστε εδώ) ο γνωστός εισαγγελέας "βρέθηκε θετικός στην αναπλάσμωση, ασθένεια γενικά σπάνια σε σκύλους και πολύ περισσότερο σε ανθρώπους στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα".

    Τι είναι λοιπόν η αναπλάσμωση; Διαβάζουμε σχετικά:
    Η αναπλάσμωση προκαλείται από το Αnaplasmaphagocytophilum όπου μεταδίδεται από τους κρότωνες του γένους Ixodes στους σκύλους,στις γάτες,στα άλογα,στα μικρά μυρηκαστικά, στον άνθρωπο.Τα ποντίκια είναι η φυσική δεξαμενή του μικροοργανισμού του παρασίτου.
    Τα περισσότερα περιστατικά που αντιμετωπίζουμε προσκομίζονται στο ιατρείο με την οξεία μορφή της νόσου αν και η λοίμωξη ενδέχεται να υφίσταται τους τελευταίους έξι μήνες.Στις ήπιες κλινικές εκδηλώσεις της νόσου παρατηρείται πυρετός,λήθαργος και αρθρικός και μυικός πόνος.Στα συχνά εργαστηριακά ευρήματα περιλαμβάνεται η θρομβοκυτταροπενία,η λεμφοκυτταροπενία και η αύξηση της δραστηριότητας της αλκαλικής φωσφατάσης.
    Η διάγνωση της νόσου στηρίζεται στην ανεύρεση των κοκκιοκυτταρικών μοριδίων,στον αυξανόμενο τίτλο αντισωμάτων στην εξέταση ζεύγους ορών και στην ανίχνευση του DNA του Α.phagocytophilum με την PCR.
    Η νόσος θα πρέπει να διφοροποιείται από την μονοκυτταρική ερλιχίωση,τον κηλιδώδη πυρετό των βραχώδων όρεων,την ηπατοζωονόσο,τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο,το μυέλωμα,το λέμφωμα και την λευχαιμία.
    Η θεραπεία της νόσου περιλαμβάνει τη χορήγηση της δοξυκυκλίνης(5-10mg\kgΣΒ από το στόμα κάθε 12 ώρες για 21 ημέρες) και η τετρακυκλίνη(22mg\kgΣΒ από το στόμα κάθε 8 ώρες για 21 ημέρες).
    Η κυκλική θρομβοκυτταροπενία προκαλείται από το Anaplasmaplatysτο οποίο πολλαπλασιάζεται αποκλειστικά στα αιμοπετάλια και η μετάδοση της νόσου γίνεται με τους κρότωνες.
    Το σύνηθες είναι ότι οι περισσότεροι σκύλοι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα επειδή η παθογόνος δράση του Α.platys είναι μικρή.Η θρομβοκυτταροπενία εμφανίζεται κάθε 10-14 ημέρες σε κύκλους που συμπίπτει με την βακτηριδιαιμία.Άλλα εργαστηριακά ευρήματα που μπορεί να παρατηρηθούν είναι η ήπια ορθοκυτταρική,ορθόχρωμη και μη αναγεννητική αναιμία,η λευκοκυτταροπενία,η υπολευκωματιναιμία και η υπερσφαιριναιμία.
    Η διάγνωση της νόσου βασίζεται στην ορολογική εξέταση,την PCR,και την κυτταρολογική εξέταση του αίματος.Διαφορική διάγνωση θα πρέπει να γίνεται από την ερλιχίωση,ρικετσίωση και από τα φάρμακα που προκαλούν θρομβοκυτταροπενία(σισπλατίνη,κυκλοφωσφαμίδη,δοξορουβικίνη).
    Η θεραπεία της νόσου περιλαμβάνει τη χορήγηση της δοξυκυκλίνης(5-10mg\kgΣΒ από το στόμα κάθε 12 ώρες δια 15 ημέρες) και η τετρακυκλίνη(22mg\kgΣΒ από το στόμα κάθε 8 ώρες για 15 ημέρες).
    Όσο αναφορά την πρόληψη χρησιμοποιούνται εξωπαρασιτοκτόνα που κυκλοφορούν στο εμπόριο με τη μορφή αμπούλας,σπρέυ, περιλαιμίων,τον προσεκτικό έλεγχό τους για την άμεση απομάκρυνση των κροτώνων και για την σωστή εφαρμογή τους θα πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις οδηγίες τους.Επίσης σκύλοι που θεραπεύτηκαν από τη νόσο μπορεί να επαναμολυνθούν και τέλος δεν θα πρέπει να γίνεται αλόγιστη χρήση των φαρμάκων επειδή ενδέχεται να οδηγήσει στην εμφάνιση αντιβιοάντοχων στελεχών.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Προσοχή: Τι είναι η αναπλάσμωση! Rating: 5 Reviewed By: Press-Gr
    Scroll to Top